• Dunea Innovatiesessie

  • Dunea Innovatiesessie

  • Dunea Innovatiesessie

  • Dunea Innovatiesessie

  • Dunea Innovatiesessie

  • Dunea Innovatiesessie

Innovatie met Dunea

Onderhoud aan langzaamzandfilters

Over Dunea

Dunea produceert en levert aan circa 1,3 miljoen klanten drinkwater in het westelijk deel van Zuid-Holland. Op verschillende locaties in het Zuid-Hollandse duingebied wordt met behulp van onder andere zandfiltratie drinkwater gemaakt. Onderhoud aan zandfilters is nodig om productie capacititeit te waarborgen, met als voorwaarden een maximale hygiƫne in de filters, betrouwbare werking van het filter en continue levering van drinkwater.

 

Challenge

Momenteel worden langzaamzandfilters eens in de zoveel jaar leeggeschept en vervolgens weer met schoon zand gevuld. Een arbeidsintensieve klus waarna een filter langdurig buiten productie is. “Bedenk oplossingen om langzaamzandfilters te onderhouden zonder dat mensen het filter hoeven te betreden.”
Die opdracht gaf Dunea aan twintig interne een externe professionals tijdens een innovatiesessie in november 2016.

 

Rol van Jules Dock Innovation

Door Jules Dock Innovation werd in samenwerking met iTanks een innovatiesessie georganiseerd als kick-off van het project. Tijdens de innovatiesessie kwamen onder andere machinebouwers, innovators en Dunea-experts op het gebied van zandfiltratie samen. In een middagprogramma doorliepen zij verschillende stappen van het innovatieproces die leiden tot een breed scala aan oplossingen en enthousiasme om met dit project verder te gaan.

In de maanden die volgden werden binnen en buiten Dunea vervolgstappen uitgewerkt. Inmiddels loopt een innovatieproject waarin iTanks, High Tech Alliance en Dunea toewerken naar een onderhoudsrobot die langzaamzandfilters gaat schoonmaken. In opdracht van iTanks werkt Jules Dock Innovation mee aan het project als procesbegeleider.